בניית סוכה
בניית סוכה יז. מתחילים מיד במוצאי כיפור בעשיית הסוכה, לקיים מה שנאמר: "ילכו מחיל אל חיל" (תהלים פד ח) ממצווה אל מצווה. ודבר זה נרמז במדרש על הפסוק "וישב ביום ההוא עשו לדרכו שעירה" – זה שעיר המשתלח של יום…
אכילה
אכילה טו. במוצאי יום הכיפורים יוצאת בת קול ואומרת "לך אכול בשמחה לחמך ושתה בלב טוב יינך כי כבר רצה האלהים את מעשיך". ולכן יאכל האדם וישתה בלב שמח כשהוא מנוקה מעוונות. (טור שם. ב"י שם ס"ק ב רמ"א סעיף…
הבדלה
הבדלה במוצאי כיפור ו. מברכים ברכת לבנה ולפני כן משתדלים לטעום משהו כדי לברך בשמחה. ז. אחרי ברכת הלבנה, ימהר להבדיל לבני ביתו על מנת שיוכלו לאכול, ואם מתפלל במקום רחוק יכולה האשה להבדיל לעצמה על מיץ ענבים שברכתו בורא…
ערבית
ערבית א. לאחר צאת הכוכבים מתפללין מעריב. וטוב להקדים מעט כדי לסיימה כארבעים דקות אחרי השקיעה שלא להכביד על הקהל. ובפרט אם יש אנשים שקשה עליהם הצום. ויש להעמיד שליח ציבור הגון, שיתפלל בנחת ובכוונה, ולא בחיפזון. אך לא יאריך…
תקיעת שופר
תקיעת שופר קלז. תקיעת שופר היא סימן לסילוק שכינה למעלה כמו שהיה במתן תורה, שכשעלתה השכינה נאמר: "במשך היבל" וגו' (שמות יט יג), ונאמר: "עלה אלהים בתרועה" (תהלים מז ו), וגם הוא זכר לתקיעת יום הכיפורים ביובל. (כה"ח תרכג ס"ק…
תפילת נעילה
תפילת נעילה קכח. לפי דברי האר"י ז"ל כל התפילות של יום כיפור עולות ובאות בשעת תפילת נעילה ולכן נוהגים לפתוח את ההיכל כל תפילת נעילה. להורות כי שערי שמים עדיין פתוחים. ועל כן ישתדל לעמוד בשעת התפילה, ולכל הפחות באמירת…
מנחה של כיפור
מנחה של כיפור קיז. ואני תפילתי – בכל שבת אומרים "ואני תפילתי" כיוון שבשבת אוכלים ושותים. ואף על פי שאומות העולם אחרי שאוכלים ושותים, משתכרים וישנים או משתוללים, אנו לא כן אלא מתפללים "ואני תפילתי". אמנם ביום כיפור שאין בו…
בשמים
בשמים קיד. מותר להריח בשמים ביום הכיפורים וטוב לעשות כן כדי להשלים מאה ברכות. (עיין כה"ח תריב ס"ק לג, משנ"ב ס"ק יח). קטו. מותר להריח טבק אך אין להריחו בתוך התפילה לעיני כל, שנראה הדבר כקלות ראש (כה"ח שם ס"ק…
ברית מילה בכיפור
ברית מילה בכיפור קיא. אם יש ברית מילה ביום כיפור מלין אחרי קריאת התורה (שו"ע תרכא סע' ב) ויש נוהגים אחרי "אשרי" (רמ"א שם מ"ב ס"ק ז) כיוון שהשכינה נמצאת בזמן קריאת התורה. ואחרי ברית המילה אומרים "אשרי". אמנם אם…