הפחה בתפילה

קי. תפילה וק"ש בגוף נקי – מי שמרגיש בעצמו שודאי לא יוכל להחזיק את עצמו שלא להפיח עד שיגמור לקרוא קריאת שמע עם תפילין – עדיף שימתין אפילו אם יעבור זמן קריאת שמע ותפילה כיון שהוא אנוס, ובלבד שלא יתפלל בגוף שאינו נקי. ולכן צריך להתפלל תפילת תשלומין בתפילה שלאחריה. וכל זה הוא דווקא אם צריך להפיח הפחה שיש לה ריח רע, שאין זה מכבודו של מקום להתפלל כך[1].

קיא. כשיכול להתאפק – אם יכול להתאפק רק בזמן קריאת שמע ולא להפיח בזמן זה, יתעטף בציצית לאחר "ישתבח", יברך את הברכות שקודם קריאת שמע, ויניח תפילין בברכה בין "הבוחר בעמו ישראל באהבה" לקריאת שמע, יקרא קריאת שמע ויחלצם[2].

קיב. חולי הפחה – כל הדין הנ"ל הוא רק כשמפיח מחמת אוכל שאכל או מסיבה מקרית אחרת שמעכבת אותו מלהתפלל כעת, ובתפילה שלאחריה יוכל להתפלל כרגיל, אבל מי שיש לו חולי שמפיח תמיד – יתחיל להתפלל כרגיל, וכשמרגיש שצריך להפיח ישתוק וימתין עד שיכלה הריח, או שיפזר ריח טוב, וימשיך בתפילתו מהמקום שהפסיק. ולעניין תפילין – יניחם בברכה בין "הבוחר בעמו ישראל באהבה" לקריאת שמע, יקרא קריאת שמע ויחלצם[3].

קיג. הפסיק תפילתו בגלל הפחה – אם שהה והפסיק כדי לגמור את קריאת שמע או תפילת שמונה עשרה – יש אומרים שחוזר למקום שהפסיק ויש אומרים שחוזר לראש, וישנם המחלקים בין הפסיק מחמת אונס או שלא מחמת אונס. ולכן בתפילת שמונה עשרה אם הפסיק מחמת אונס (כגון שנצטרך להפיח) – חוזר לראש התפילה, ובקריאת שמע – טוב שיחזור מתחילת קריאת שמע ללא ברכותיה[4].

קיד. טומאה היוצאת מגופו – כל מי שנטמא בטומאה שיוצאת מגופו – לכתחילה יטבול במקווה, ואם אינו יכול ישפוך על גופו ט' קבין בפעם אחת, ואם אינו יכול – ייטול נטילה של ע"ב[5], ובכל מקרה בדיעבד יכול לקרוא קריאת שמע[6].

קטו. נידות ויולדות – נידות ויולדות מותרות בדברי תורה ויכולות לראות את ספר התורה בשעה שמגביהים אותו להראות לציבור אך יזהרו שלא יתבוננו באותיות שבספר התורה, וכן יכולות לשמוע את קריאת הפרשה מהשליח ציבור[7].

[1] שו"ע סי' פ' והחונים עליו. עוד יוסף חי פרשת בא סעי' ג'.

[2] ע"פ שו"ע סי' פ'. כה"ח שם ס"ק ה'. שו"ע סי' ס"ו סעי' ב'. עוד יוסף חי פרשת בא סעי' ג'.

[3] ע"פ פר"ח סי' פ'. כה"ח שם ס"ק א'. עוד יוסף חי פרשת בא סעי' ג'.

[4] שו"ע סי' ס"ה סעי' א', סי' ע"ח, סי' צ' סעי' כ"ז, סי' ק"ד סעי' ה' ולחונים עליו. עוד יוסף חי פרשת בא סעי' ג'.

[5] עיין סידור 'קול אליהו' עמ' של"ד.

[6] כה"ח סי' פ"ח ס"ק א', ב', ד'.

[7] כה"ח סי' פ"ח ס"ק י"א. אחרונים. ועי' דרכי טהרה השלם פרק ה' סעי' צ"ו, צ"ז בפירוט הלכות אלו.

דילוג לתוכן