הממהר לצאת לדרך והמאחר לתפילה

הממהר לצאת לדרך והמאחר לתפילה

מח. ממהר לצאת לדרך – מי שממהר לצאת לדרך וכן מי שבא לבית הכנסת ורואה שהציבור נמצאים בזמירות, ורוצה לעמוד יחד איתם בתפילת העמידה, יכול לדלג על קטעים בתפילה וישלימם לאחר התפילה. וסדר תפילתו תהיה בדרך זו:

  • תחילה יקרא קריאת שמע של הקורבנות ויתחיל מ"לפיכך אנחנו חייבים" וכו' (ולא יאמר תיבת "לפיכך") עד לאחר פסוק "שמע ישראל" ו"ברוך שם כבוד" וכו'.
  • אח"כ יאמר: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתמחול לנו" וכו'. ויאמר פרשת התמיד ופרשת הקטורת והברייתא מ"תנו רבנן פיטום הקטורת" וכו' עד "ר' נתן הבבלי אומר אף כיפת הירדן…חייב מיתה".
  • אח"כ יאמר: "יהי רצון מלפניך שיהא שיח שפתותינו זה חשוב ומקובל" וכו' עד פסוק "ושחט אותו" וכו'.
  • אח"כ יאמר: "הודו לה' קראו בשמו" וכו' עד "ובנביאי אל תרעו", ופסוק "אל נקמות ה'", ופסוקים "ה' צבאות עמנו", "ה' צבאות אשרי", "ה' הושיעה". ואח"כ יאמר פסוק "ה' מלך" וכו' פעמיים, "למנצח בנגינות" וכו'. ו"ברוך שאמר" וכו', "מזמור לתודה" וכו' "יהי כבוד" וכו', "אשרי יושבי ביתך" וכו', ואח"כ "הללויה הללו א -ל בקדשו" וכו' ואח"כ "ויברך דוד" וכו' עד "כמו אבן במים עזים", ואח"כ "ה' ימלוך לעולם ועד" פעמיים עם התרגום "ה' מלכותיה קאים" וכו', "כי בא סוס פרעה" וכו', "כי לה' המלוכה" וכו', "ועלו מושיעים" וכו', "והיה ה' למלך" וכו'.
  • אח"כ יאמר את ברכת "ישתבח", ויתחיל "יוצר אור" ומכאן והלאה לא ידלג כלום.

לאחר שיסיים את התפילה ישלים מתחילת פרשת העקידה את כל מה שדלג, ואת פסוקי "הודו לה' " וכו' יאמר מתחילתם אעפ"י שכבר אמר את תחילתם. ולא יאמר את ברכות הזמירות דהיינו "ברוך שאמר" ו"ישתבח" פעם שנייה. ויאמר את כל 'שירת הים'. וכשיעשה לפי סדר זה יעלה בידו תיקון תפילת השחר לפי הסוד[1].

מט. אם אין לו זמן לומר את הסדר הנ"ל יעשה כסדר הזה:

  • יאמר "ברוך שאמר" עד "מלך מהולל בתשבחות".
  • אח"כ יאמר מזמור "אשרי יושבי ביתך", "הללו את ה' מן השמים", "הללו א -ל בקדשו" ו"ישתבח".

לאחר התפילה ישלים כנ"ל[2].

נ. אם אין שהות גם לסדר הנ"ל יכול לדלג על מזמור "הללו את ה' מן השמים", ואם אין שהות גם לזה ידלג גם מזמור "הללו אל בקדשו", ואחר התפילה ישלים כדלעיל את כל פסוקי דזמרה וגם את המזמורים שכבר אמר חוץ מברכות הזמירות דהיינו "ברוך שאמר" ו"ישתבח"[3], ויש מי שאומר שבכל מקרה לא ידלג כלום אלא יתפלל על הסדר אעפ"י שמתפלל ביחיד[4], ונוהגים כסברות הראשונות[5].

נא. כשיש כמה מניינים – במקומות שיש כמה מניינים  – יתפלל עם הציבור ולא ידלג על חלקי התפילה[6].

[1] שו"ת רב פעלים ח"ב סי' ד'.

[2] שו"ע סי' נ"ב סעי' א'. שו"ת רב פעלים ח"ב סי' ד'.

[3] שם.

[4] כה"ח סי' נ"ב ס"ק ד'.

[5] אחרונים.

[6] כה"ח סי' נ"ג ס"ק א'.

דילוג לתוכן