קדושת תפילין ושאר חפצי קודש והזהירות בהן

קדושת תפילין ושאר חפצי קודש והזהירות בהן

קי. החלפת רצועה – כיון שמעלתן של תפילין של ראש גדולה ממעלתן של תפילין של יד, אסור לקחת רצועה או כיס מתפילין של ראש ולהעבירם לתפילין של יד, כיון שמעלין בקודש ולא מורידין, אך אם עושה להיפך – מותר[1] .

קיא. בין בתפילין של יד ובין בתפילין של ראש, אין להפוך את צדדי הרצועה, כלומר אין לעשות את הצד שבו הרצועה מחוברת לבית, להיות בצד השני שאינו מחובר לבית, מהטעם שמעלין בקודש ואין מורידין[2].

קיב. מעלתן של תפילין של ר"ת גדולה יותר ממעלתן של תפילין של רש"י, לכן אין לקחת בתים, רצועות או כיסים של ר"ת ולעשותם לשל רש"י, כיון שמעלין בקודש ואין מורידין, אך עם עושה להיפך – מותר[3].

קיג. בכל הדינים של מעלין בקודש ואין מורידין, אם התנה מראש מותר להעביר כיסים, בתים ורצועות[4] מתפילין אחד לשני. אף על פי כן טוב שלא להתנות ולא לסמוך על תנאי כלל[5].

קיד. שימוש בכיס התפילין – כיס המיוחד לתפילין – אסור לשים בו שום דבר של חולין. אך אם עדיין לא שם בו תפילין – מותר להשתמש בו שימוש של חול[6].

קטו. אם זימן כיס זה כדי לשים בו תפילין באופן קבוע, ועכשיו שם בו תפילין על דעת לפנותם משם – נאסר עליו להשתמש בכיס תשמיש של חול, אלא אם כן התנה בשעה ששם שם את התפילין, שאחרי שיפנה אותם, הכיס יהיה של חול[7].

קטז. כשאסור להשתמש בכיס של תפילין, אסור גם להניח בו מעות לצדקה או סידור תפילה וכד', אלא אם התנה כך מתחילה[8].

קיז. אדם שהשתמש בכיס של חברו ושם בו תפילין, וחברו עוד לא השתמש בכיס זה כלל – מותר לחברו להשתמש בו תשמיש של חול, כיון שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו. אבל אם גנב בגד ועשאו כיס, שאז קנה (הגנב) את הכיס בשינוי מעשה שעשה בבגד – נאסר הכיס מלעשות בו שימוש של חול[9].

קיח. בזיון התפילין – אסור להניח תפילין או ספרי קודש, בין בכתב בין בדפוס, תחת רגליו או על המיטה לצידו או תחת ראשו ממש, אפילו שהם מונחים כלי בתוך כלי, כיון שזה דרך בזיון. ואותם הנוהגים להניח תהלים תחת ראשם או תחת ראשו של תינוק – טועים[10].

קיט. תשמיש – אסור לשמש מיטתו בחדר שיש בו תפילין או ספרי קודש אפילו שהם בדפוס, עד שיעשה מחיצה בינו לבינם שגובהה עשרה טפחים לפחות, או שיכסם בשני כיסויים[11].

קכ. וילון – וילון קבוע מועיל לעניין המחיצה הנ"ל, ובתנאי שלא יהיו בוילון חורים גדולים שאפשר לראות דרכם את הספרים. ואם החורים קטנים, והספרים אינם נראים למתבונן מרחוק – מותר[12].

קכא. כיסויים – אם שני הכיסויים הנ"ל, שמכסה בהם את התפילין, מיוחדים להם, כגון כיס התפילין שמונח בתוך כיס הטלית – נחשבים שניהם ככיסוי אחד, וצריך כיסוי נוסף[13]. ואם מניחם בתוך כיסם ובנוסף מניחם בארון בגדים – מותר, ויש מקילים אפילו בלא שיניחם בכיסם אם מניחם בארון בגדים[14], וכן נוהגים[15].

קכב. כיס ובגד – אם הניח את התפילין בכיסם ופרס על הכיס בגד, אעפ"י שהבגד אינו מכסה את הכיס מלמטה – נחשב הדבר כשני כיסויים[16].

קכג. כריכת הספרים – כריכת הספרים – יש אומרים שנחשבת ככיסוי אחד ויש אומרים שהיא נחשבת חלק מגוף הספר ולכן צריך עוד שני כיסויים, ולכן יש להקל רק בשעת הדחק כשאין לו אפשרות אחרת לכסות[17].

קכד. תפילין על המיטה – כשישן במיטתו ואינו משמש מיטתו, מותר להניח תפילין או ספר קודש תחת הכר אם אינו תחת ראשו ממש. אבל כשמשמש מיטתו צריך להניח את התפילין תחת הכר בכלי בתוך כלי, והכר נחשב ככלי אחד, אך לא יניחם תחת ראשו ממש[18]. ולא יעשה כן אא"כ אין לו מקום אחר לשומרם[19].

קכה. מגירה או מדף – אם יש מגירה או מדף המחוברים למיטה, וגבוהים ג' טפחים (כ -24 ס"מ) או נמוכים ג' טפחים מהמיטה – מותר להניח עליהם תפילין כשהוא שוכב על המיטה. ואם אשתו עמו, יניחם במדף בכלי בתוך כלי[20].

[1] שו"ע סי' מ"ב סעי' א'. עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ח'.

[2] עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ח'. קול יעקב סי' מ"ב ס"ק ו'.

[3] עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ח'. ועיין שו"ת הרדב"ז ב"א רפ"ו. קול יעקב סי' מ"ב ס"ק ט"ו, ל"ד.

[4] שו"ע סי' מ"ב סעי' ב'. עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ח'.

[5] עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ח'. קול יעקב סי' מ"ב  ס"ק ט', ט"ז.

[6] שו"ע סי' מ"ב סעי' ג'. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' כ'.

[7] שו"ע סי' מ"ב סעי' ג'. קול יעקב שם ס"ק ט"ו, ט"ז. משנ"ב שם ס"ק י"ב. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' י"ט, כ'.

[8] שו"ע סי' מ"ב סעי' ג'. קול יעקב שם ס"ק י"ז. משנ"ב שם ס"ק י"א.

[9] עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' י"ט. קול יעקב סי' מ"ב ס"ק י"ט.

[10] שו"ע סי' מ' סעי' ג'. כה"ח שם ס"ק ט"ז. משנ"ב שם ס"ק ד'. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ט"ז.

[11] שו"ע סי' מ' סעי' ב' וסי' ר"מ סעי' ו'. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ט"ז. כה"ח סימן מ' ס"ק ט"ז, טו"ב.

[12] כה"ח סי' ר"מ ס"ק מ"ה.

[13] שו"ע סי' מ' סעי' ב'. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' י"ד.

[14] עי' דרכי טהרה פרק כ"ב סעי' מ"ה (דרכי טהרה השלם פרק כ"ב סעי' מ"ח).

[15] כה"ח סי' ר"ם ס"ק נ"א.

[16] עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ט"ו. כה"ח סי' מ' ס"ק ט'. משנ"ב שם ס"ק ז'.

[17] כה"ח סי' מ' ס"ק י"ד. משנ"ב שם ס"ק ד'.

[18] שו"ע סי' מ' סעי' ג'. כה"ח שם ס"ק כ"ה. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ט"ז.

[19] כה"ח סי' מ' ס"ק כ"ו. משנ"ב שם ס"ק י"א.

[20] עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ח"י. כה"ח סי' מ' ס"ק כ"ו. משנ"ב שם ס"ק י"א.

דילוג לתוכן