סדר הנחת תפילין

סדר הנחת תפילין

טו. סדר הנחתם – סדר הנחת תפילין:

  • תחילה יקשור תפילין של יד בזרועו השמאלית על הקיבורת שהוא המקום הגבוה שבשריר, ויניחה כשהוא יושב, ויכסה זרועו בטלית כדי שתהיה הנחת תפילין של יד בהצנע, ואפילו אם הוא מניח בבית אפל – יכסה בטליתו[1].
  • אחר שהידק על היד את התפילין וכרך חצי כריכה סביב הזרוע יחזיר את הרצועה על גבי הבית של התפילין ויחבר בה את ה"יוד" שברצועה עם התפילין על ידי כריכת הרצועה סביב שניהם ואעפ"י שהיו"ד מחוברת ע"י גיד.
  • אח"כ יעביר את הרצועה לזרוע[2], ויכרוך שבע כריכות שלמות, שחצאי הכריכות (הראשונה והאחרונה) אינן נחשבות. ויזהר לעשות את כל הכריכות על אמת היד ולא על הקיבורת[3].

טז. עמידה בהנחת תפילין של ראש – אחר שהניח תפילין של יד בישיבה, יעמוד ויניח תפילין של ראש[4].

יז. הוצאת תפילין של ראש לקראת ההנחה – לא יוציא את התפילין של ראש מכיס התפילין, אלא רק כשיגמור לכרוך את שבע הכריכות של התפילין של יד. ולא ייתן לשמש או לאדם אחר להכין לו את התפילין של ראש לפני הקשירה. אבל אם קשר תפילין של יד, אפילו שעדיין לא כרך ז' כריכות, יכול השמש להכין לו את התפילין של ראש[5].

יח. צריך להניח תפילין אחרי שמתעטף בטלית גדול[6], ואם הניח תפילין ואח"כ הביאו לו טלית, יחלוץ את התפילין וילבש טלית גדול ויחזור להניח את התפילין בלי ברכה[7]. ובשעת הדחק יכול להזיז את התפילין ממקומם ויתעטף בטלית גדול, ואח"כ יחזיר את התפילין למקומם בלי ברכה. ואם הוציא תפילין מהכיס לפני שהוציא את הטלית, אף על פי כן יתעטף תחילה בטלית ואח"כ יניח תפילין[8]

יט. זקן או חולה – זקן או חולה שקשה להם לעמוד ולהניח תפילין של ראש, יכולים להניחם בישיבה[9].

כ. הסתכלות בשין של תפילין של ראש – לפי הזוהר הקדוש[10], צריך להסתכל בשבע "זיינין" שבשתי אותיות ה -"ש" הבולטים בתפילין של ראש קודם הנחתם. וטוב להסתכל ב"שין" שיש בה ד' ראשים תחילה[11] .

כא. לא יתפוס ברצועות – כשמניח תפילין של ראש יזהר שלא יתפסם ברצועות לבד, אלא יאחז בידו השנייה בבתים. ויניח תחילה את הבית במקומו, ואח"כ את הקשר. ויש שאינם מקפידים בכך בעת ההנחה כיון דהוי צורך הנחה ולא הוי זלזול, אך ראוי להיזהר בכך[12].

כב. זהירות בהידוק הרצועות – צריך להיזהר שרצועת התפילין המסובבת את ראשו תהיה מהודקת סביב ראשו כדבעי[13].

כג. כריכות על האצבע – לאחר שהניח תפילין של ראש, בעודו עומד, יגמור מיד את הנחת תפילין של יד ויכרוך ג' כריכות על האצבע האמצעית הנקראת אמה – כריכה ראשונה בפרק האמצעי, ושתי כריכות נוספות בפרק הקרוב לכף היד, וכשכורך יאמר[14]: "וארשתיך לי לעולם, וארשתיך לי בצדק ובמשפט ובחסד וברחמים, וארשתיך לי באמונה וידעת את ה'", ואת שאר הרצועה יכרוך סביב כף היד[15].

כד. לאחר שגמר לכרוך את רצועות התפילין של יד סביב כף ידו, יכניס את קצות רצועות התפילין של ראש בתוך החגורה בעודו עומד – הרצועה שבשמאלו יכניס בריווח שבין החגורה למכנסיים מלמעלה, ואת הרצועה שבימינו יכניס בחגורה מלמטה, וטוב שלא תהיינה הרצועות משולשלות כלפי הארץ, אלא יכניס גם את ראשי הקצוות לתוך החגורה[16].

כה. כיסוי התפילין בטלית – עפ"י הסוד יכסה את התפילין של ראש בציצית, וטוב לכסות עד סוף המצח[17].

כו. יציאה מהבית עם תפילין – טוב שיצא אדם מביתו כשהוא עטוף בטלית ומעוטר בתפילין. אך במקום שקשה לעשות דבר זה בגלוי, יכול ללבוש טלית תחת בגדיו ותפילין קטנים, ואם יש לו תפילין של רבנו תם יניחם בביתו בלא ברכה, וילך כך לבית הכנסת (ועיין לקמן סעיף ק"ל). לאחר שיכנס לבית הכנסת, יסיר את התפילין של רבנו תם ויניח של רש"י ויברך עליהם, ואח"כ יניח של רבנו תם בלי ברכה [18].

[1] כה"ח סי' כ"ה ס"ק ל"ב.

[2] נער וכדו' שהתפילין אינן עומדות בצורה יציבה וזזים ממקומם, יכול לכרוך את הרצועה כריכה נוספת סביב הקיבורת ואח"כ יעבירנה לזרוע, אמנם אחר שיגדל מעט יניחנה כתיקונו.

[3] בא"ח פרשת וירא סעי' ט"ו. עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' כ"א. שו"ע סי' כ"ה סעי' י"א. כה"ח שם ס"ק ס"ז, ס"ח, ס"ט. שו"ע סי' כ"ז סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק י"ג.

[4] בא"ח פרשת וירא סעי' ט"ו.

[5] שו"ע סי' כ"ה סעי' י"א. כה"ח שם ס"ק ע"א, ע"ב. בא"ח פרשת וירא סעי' י"ט.

[6] שו"ע סי' כ"ה סעי' א'.

[7] שו"ת רב פעלים ח"א סוף סימן ד'. בא"ח פרשת וירא סעי' כ'.

[8] עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ה' לדעת המלבי"ם.

[9] אחרונים.

[10] זוה"ק עקב רע"ד ע"א.

[11] בא"ח פרשת וירא סעי' י"ח. כה"ח סי' כ"ה ס"ק ל"ה.

[12] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י"ג. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' י"ב. כה"ח סי' מ' ס"ק א'. משנ"ב שם ס"ק ב'.

[13] כה"ח סי' כ"ז ס"ק מ"ב.

[14] הושע ב', כ"א-כ"ב.

[15] בא"ח פרשת וירא סעי' ט"ז. כה"ח סי' כ"ה ס"ק ס"ח.

[16] בא"ח פרשת וירא סעי' י"ז. עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ז'. כה"ח סי' כ"ה ס"ק ס"ט.

[17] בא"ח פרשת וירא סעי' י"ח. כה"ח סי' כ"ה ס"ק ל"ב.

[18] בא"ח פרשת וירא סעי' ה'. שו"ת רב פעלים ח"ב סי' ה'.

דילוג לתוכן