סדר חליצתן

סדר חליצתן

סז. זמן החליצה – לא יחלוץ את התפילין עד אחרי "עלינו לשבח"[1], ואם ממהר לילך לעבודתו יכול לחלצם לאחר קדושת "ובא לציון". וטוב ללמוד אחרי התפילה עם התפילין ובייחוד עם תפילין של ר"ת, אחד המרבה ואחד הממעיט[2].

סח. סדר החליצה – כתוב בפסוק: "והיו לטטפת בין עינך"[3], ואומרת הגמרא: "כל זמן שבין עיניך יהיו שתיים"[4], כלומר שכשהתפילין נמצאות על הראש צריך שיהיו גם תפילין של יד מונחות, לכן יזהר שלא יחלוץ תפילין של יד לגמרי עד שיגמור לחלוץ תפילין של ראש אלא צריך שתהיה החליצה כסדר ההנחה, ורמז לדבר[5]: "כאשר יחנו כן יסעו", ולכן יחלוץ את התפילין כך: תחילה יסיר הכריכות מהאצבע בעמידה, וטוב אח"כ שישב ויסיר ג' כריכות מהזרוע, ויעמוד ויחלוץ תפילין של ראש, וישב ויחלוץ לגמרי את התפילין של יד[6].

סט. חליצה ביד שמאל – טוב לחלוץ את התפילין של ראש והטלית ביד שמאל, להראות שקשה עלינו פרידתן[7]. ומנהג החכמים הוא לנשק התפילין בשעת הנחתן ובשעת חליצתן, וכן בשעה שמניחם בתוך הכיס, וכל זה הוא לחיבוב המצווה[8].

ע. חיבוב מצווה – כשחולץ תפילין יקפלם בעצמו ויניחם בכיסם לחיבוב מצווה, וכמו שבס"ת גדולה מעלת הגולל, כך גם בתפילין גדולה מעלת הגולל[9].

עא. תפילין גלויים – כשחולץ תפילין, יקפל אותם מיד וינחם בכיס ולא ישאירם גלויים. ואם מוכרח להשאירם גלויים כגון בר"ח שחולצם לפני מוסף או שהם לחות מעט מזיעה וכדו', יניחם בצורה ישרה כשהמעברתא (החלק התחתון שבתפילין) כלפי מטה ויכסם, ויקפלם מיד לאחר מוסף או כשיתייבשו, אך יזהר לא לקפלם באמצע חזרת מוסף[10].

עב. ברכה בהסרתם – אין לברך שום ברכה כשחולץ את התפילין אפילו אם חולצם בערב שבת בין השמשות, ויש נוהגים לומר פסוק[11]: "ויאמר אם שמע תשמע בקול ה' אלוקיך" וכו'[12].

עג. מנהג בכריכה – יש נוהגים לכרוך את התפילין ככנפיים על שם אלישע בעל כנפיים שנהפכו תפיליו לכנפי יונה[13].

עד. מקום החליצה – אסור לחלוץ תפילין בפני רבו ובפני ספר תורה פתוח, ואם מוכרח לחלוץ את התפילין, יחזיר פניו לצד אחר[14], ויש אומרים שיכול לחלוץ אם מכסה ראשו בטלית, ויש מקילין בחליצת תפילין של יד[15]. ואם ס"ת סגור נהגו להקל[16].

עה. ראש חודש – ביום ראש חודש לאחר שחלץ את התפילין – לא יחזור להניחם אחרי מוסף, אלא יניחם בתפילת המנחה. ואם היה אבי הבן, סנדק או מוהל – לא יניח תפילין אלא יתעטף בטלית בלבד[17].

עו. אם טעה בראש חודש והתפלל מוסף עם התפילין – אינו צריך לחזור ולהתפלל[18].

עז. אם היה עומד בתפילת שחרית ביום ראש חודש, ושמע קדושת "כתר", יחלוץ התפילין מעליו ויענה עימהם ואח"כ יחזור ויניחם, ואם אין לו שהות לחלוץ את התפילין – יזיזם ממקומם או יחצוץ בינם לבין בשרו ויענה עימהם[19].

[1] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י'. שו"ע סי' כ"ה סעי' י"ג. כה"ח שם ס"ק פ"ז, פ"ח.

[2] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י"א. כה"ח סי' כ"ה ס"ק פ"ט, צ"א.

[3] דברים ו', ח'.

[4] מנחות ל' ע"א.

[5] במדבר ב', י'.

[6] שו"ע סי' כ"ח סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק ה', ו', ז'. בא"ח פרשת חיי שרה סעי' ט'.

[7] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י'. כה"ח סי' כ"ח ס"ק ח'.

[8] שו"ע סי' כ"ח סעי' ג'. כה"ח שם ס"ק י'. בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י'.

[9] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י'. כה"ח סי' כ"ח ס"ק י'.

[10] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' י"ט. אחרונים.

[11] שמות ט"ו, כ"ו.

[12] כה"ח סי' כ"ט ס"ק א', ב'.

[13] כה"ח סי' כ"ח ס"ק י"ב.

[14] שו"ע סי' ל"ח סעי' י"א. עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ב'.

[15] כה"ח סי' כ"ה ס"ק צ"ג. משנ"ב שם ס"ק נ"ח.

[16] עוד יוסף חי פרשת חיי שרה סעי' ב'.

[17] כה"ח סי' כ"ה ס"ק צ"ד, צ"ה, צ"ו. בא"ח שנה שניה פרשת ויקרא סעי' י"ח.

[18] כה"ח סי' כ"ה ס"ק צ"ח.

[19] כה"ח סי' כ"ה ס"ק צ"ט. בא"ח שנה שניה פרשת ויקרא סעי' י"ז.

דילוג לתוכן