סדר הנחתן בכיס

סדר הנחתן בכיס

עח. כיס התפילין – טוב לעשות את כיס התפילין ארוך כדי שיכניס בתחילה תפילין של ראש, ואח"כ תפילין של יד, כך שכשיבוא להוציאם יפגע בשל יד תחילה. ויש שעושים כיס רחב ומניחים את התפילין זה בצד זה. ויש אומרים שישים של יד בצד שמאל, ויש אומרים שישים בצד ימין, וכל אחד יעשה כמנהגו כי אין זה מעכב. אבל יזהר שלא ישנה מקומם, כי ההרגל נהפך לטבע. ויש נוהגים לעשות שני כיסים אחד לתפילין של יד והשני לתפילין של ראש ותבוא עליהם ברכה, ורצוי שיכתבו על הכיס לאיזה תפילין הן מיועדות כדי שלא יבוא להחליף ביניהם[1].

עט. המניח טלית ותפילין בשקית אחת, יניח את התפילין בצד הטלית ולא לפניה, כדי שלא יפגע בתפילין כשפותח את השקית ויעביר על המצוות כשילבש הטלית תחילה. ולא יניחם מתחת לטלית, כיון שקדושת התפילין גדולה יותר. והיום כשיש כיס מיוחד לתפילין יכול להניחם יחד בשקית גדולה אחת ואינו מעביר על המצווה[2].

פ. רש"י ור"ת – מי שלובש שני זוגות תפילין יחד, יעשה לזוג התפילין של יד כיס מיוחד, ולזוג התפילין של ראש כיס מיוחד. וכל כיס יהיה שונה מחברו, כדי שכשלוקח את התפילין ייקח את הכיס של יד תחילה[3].

פא. זהירות בהנחתם בכיס – כשכורך זוג תפילין של יד או זוג של ראש (דהיינו אחד של רש"י ואחד של ר"ת) להניחם בכיס אחד, יזהר שלא ישים את הקציצה (הצד התחתון של התפילין) של האחד על המעברתא (החלק שבו עוברת הרצועה) של השני, אלא יניח הקציצות כולם זה לצד זה[4]. ולא יכרוך הרצועות על הבתים או על המעברתא[5]. והיום כשיש תיק שלם לתפילין (דהיינו הבתים מפלסטיק) – מותר לכרוך על גבם.

פב. זהירות בכיס – יזהר שלא יהיה כיס התפילין עשוי משעטנז[6].

[1] שו"ע סי' כ"ח סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק י"ד. משנ"ב שם ס"ק ז'. עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ט'. אחרונים.

[2] שו"ע סי' כ"ה סעי' א'. בא"ח פרשת וירא סעי' ד', חיי שרה סעי' י"ד.

[3] עוד יוסף חי פרשת וירא סעי' ט'.

[4] בא"ח פרשת חיי שרה סעי' ט"ו. כה"ח סי' כ"ח ס"ק י"א.

[5] כה"ח סי כ"ח ס"ק י'. משנ"ב שם ס"ק ט'.

[6] כה"ח סי' כ"ח ס"ק ט"ז. שו"ע יו"ד סי' ש"א סעי' ט'.

דילוג לתוכן