מקום התפילה

מב. תפילה במקום מוצנע – היה הולך בדרך והגיע זמן תפילה – לא יתפלל במקום פרוץ, אלא יחפש מקום מוצנע להתפלל בו, כגון בין האילנות וכד'. ואם יש באותו מקום בית נקי – יתפלל בתוכו אעפ"י שאין לו תקרה. ואם אין שם מקום שאינו פרוץ – יתפלל בכל מקום, ואפילו במקום שיש שם עוברים ושבים[1].

מג. תפילה במקום נמוך – דוד המלך אומר בתהילים[2]: "ממעמקים קראתיך ה'", ולכן לא יעמוד בתפילת י"ח על גבי מקום גבוה ג' טפחים שהם 24 ס"מ. אבל אם מקום זה מוקף שלוש מחיצות, או אפילו אינו מוקף ג' מחיצות אך רוחבו ארבע אמות על ארבע אמות (192 ס"מ על 192 ס"מ) – יכול להתפלל עליו, כיון שהוא רשות בפני עצמה[3].

מד. ש"ץ שעומד במקום גבוה – ש"ץ שעומד על מקום גבוה ג' טפחים ויותר, אפילו שאינו מוקף מחיצות, יכול להוציא את הציבור ידי חובה, כיון שכוונתו להשמיע את קולו לציבור[4].

מה. יחיד בתיבת הש"ץ – ליחיד אסור להתפלל בתיבת הש"ץ אם המקום גבוה ג' טפחים ואינו מוקף מחיצות[5].

מו. עמידה ע"ג דבר יציב – לא יעמוד על מקום שאפשר שיחליק מעליו או על לוח מתנדנד או מיטה שאינה יציבה, וכן הוא הדין בכל דבר שיכול לטורדו בתפילה[6].

מז. עמידה ע"ג כרים, כסתות וכדו' – לא יעמוד על כרים ויתפלל, אפילו שאינם גבוהים ג' טפחים מפני שנראה כמתגאה, אבל לעמוד על מחצלת או שטיח הפרוש בבית או בבית הכנסת – מותר[7].

מח. התפלל בדיעבד במקום הנ"ל – אם עבר והתפלל על מקום שהיה אסור לו להתפלל שם – אינו צריך לחזור ולהתפלל[8].

מט. חלונות לכיוון ירושלים – ישתדל להתפלל בבית הכנסת שיש בו חלונות או פתחים לכיוון ירושלים. וטוב שיהיו בבית הכנסת י"ב חלונות[9].

נ. תפילה מחוץ לבית הכנסת – אם רוצה להתפלל מאחורי בית הכנסת, צריך להחזיר פניו לבית הכנסת ולהתפלל לצד שהציבור מתפללים, אך לכתחילה יתפלל רק בתוך בית הכנסת[10].

נא. תפילה במקום שלומדים בו תורה – טוב להתפלל במקום שלומדים שם תורה כיון שבמקום רינה שם תהיה תפילה[11]. ותפילה במקום זה מועילה להכרית את הרשעים[12].

נב. נשים בבית הכנסת – גם לאישה שבאה לבית הכנסת יש מעלה גדולה ושכר גדול. אך תזהר שלא יפגע דבר זה בבני ביתה, ותזהר לשבת בבית הכנסת במקום צנוע שלא יכשלו אנשים בראייתה[13].

[1] שו"ע סי' צ' סעי' ה', ו' והחונים עליו. שו"ע סי' צ"ד סעי' ט' ברמ"א שם. בא"ח פרשת יתרו סעי' י"ט.

[2] תהלים ק"ל, א'.

[3] שו"ע סי' צ' סעי' א', ב'. כה"ח שם ס"ק י"ג. בא"ח פרשת יתרו סעי' ג'.

[4] שו"ע סי' צ' סעי' א'.

[5] כה"ח סי' צ' ס"ק י"ד. משנ"ב שם ס"ק ז'.

[6] שו"ע סי' צ' סעי' א'. בא"ח פרשת יתרו סעי' ג'.

[7] בא"ח פרשת יתרו סעי' ד'. כה"ח סי' צ' ס"ק ד'.

[8] כה"ח סי' צ' ס"ק ו'.

[9] כה"ח סי' צ' ס"ק כ'.

[10] כה"ח סי' צ' ס"ק ל"ז.

[11] כה"ח סי' צ' ס"ק פ"א.

[12] בן יהוידע גיטין ז' ע"א.

[13] חוקי הנשים מ"ג.

דילוג לתוכן