הסעודה
הידור הסעודה
יב. יש מסתפקים באכילה מועטה ולא חשובה כל-כך "בסעודה שלישית", ומוצאים רמז לדבר בכך שסעודת הלילה – כנגד יצחק אבינו, סעודת היום – כנגד אברהם אבינו וסעודה שלישית – כנגד יעקב אבינו, שאמר: "ונתן לי לחם לאכל ובגד ללבש", דהיינו הסתפקות המועט. אמנם לכתחילה – צריך לאכול "סעודה שלישית" בהרחבה ולא בצמצום. והחכם עיניו בראשו, ובסעודת הבוקר לא ימלא בטנו, כדי להשאיר "מקום" לסעודה שלישית".
סעודה שלישית או מלווה מלכה
יג. הנשאר לו מעט אוכל כדי לקיים או סעודה שלישית או סעודה רביעית – יסעד "סעודה שלישית" גם אם לא יישאר לו אוכל עבור סעודת "מלווה מלכה".
פת בסעודה
יד. צריך לאכול פת ב"סעודה שלישית" כבכל סעודות השבת. וכן לפי הקבלה צריך לאכול דווקא פת [וראה לקמן סעי' ט"ז לגבי מי שאינו יכול לאכול פת בסעודה שלישית].
שיעור הפת
טו. שיעור הפת שצריך לאכול בסעודה שלישית הינו כבכל סעודות השבת – שיעור מעט יותר מ"כביצה" (=60 גרם), ובדיעבד או אם קשה לו – יאכל שיעור "כזית" (28 גרם).
קיומה במקום פת
טז. מי שאינו יכול לאכול פת ב"סעודה שלישית" – יאכל מיני דגן מבושלים [אטריות וכדו']. ואם אינו יכול לאכול מיני דגן מבושלים – יאכל מיני מזונות אפויים. ואם אינו יכול לאכול מיני מזונות אפויים – יאכל בשר ודגים. ואם אינו יכול לאכול בשר ודגים – יאכל פירות משבעת המינים. ואם אינו יכול לאכול פירות משבעת המינים – יאכל שאר פירות.
לחם משנה
יז. לכתחילה צריך לבצוע על "לחם משנה" ב"סעודה שלישית" כפי שבוצע בכל סעודות השבת.
קידוש בסעודה
יח. אין מקדשים על היין לפני סעודה שלישית, אבל בתוך הסעודה – ראוי לשתות יין ויברך עליו "הגפן".
אכילה בישיבה
יט. לא יאכל מעומד אלא בישיבה דרך כבוד, ואפילו אם אוכל פירות בלבד – יאכלם בישיבה.
פריסת מפה בסעודה
כ. בסעודה שלישית, למרות שלא מקדשים על היין לפני "סעודה שלישית" – צריך לפרוס מפה על השולחן ומפה נוספת על החלות כבשאר סעודות, ומשאירים את המפה הפרוסה על החלות עד לפני ברכת "המוציא לחם מן הארץ".
יין בער"פ שחל בשבת
כא. ערב פסח או ערב ר"ה שחל להיות בשבת – לא ישתו יין בסעודה שלישית, כדי לא לאבד את התיאבון לקראת הלילה, ויכול לשתות מעט מיץ ענבים.
זמירות
כב. גם בסעודה שלישית יזמר זמירות לכבוד שבת קודש.
בשמים
כג. בתוך הסעודה, טוב לברך "בורא עצי בשמים" על שתי אגודות הדסים, להריח ולומר: "זכור ושמור בדיבור אחד נאמרו" וכן: "ריח ניחוח אשה לה'". וכן לקרוא את מאמר הזוהר: "אלין ארבע ממנן" עד "איהו נוצר חסד", "תא חזי בכל שיתא יומי דשבתא" עד "אשתמע כמאן דנטיר" העוסק בכבוד הסעודה.
לימוד מס' שבת
כד. גם ב"סעודה שלישית" צריך ללמוד על שולחנו ח' פרקים ממסכת שבת [פרקי סעודה שלישית: י"ז-כ"ד]. אמנם, אדם שקשה לו ללמוד שמונה פרקים – ילמד ארבעה פרקים ראשונים. ואם אינו יכול ללמוד ארבעה פרקים ראשונים – ילמד פרק אחד לכל הפחות.