ספק צואה ולכלוך
פו. ספק צואה – אם מסתפק האם יש באותו מקום צואה – אסור לעסוק שם בדבר שבקדושה, כיון שספק דאורייתא לחומרא[1].
פז. ספק מי רגליים – אם מסתפק האם יש באותו מקום מי רגליים – מותר לעסוק שם בדבר שבקדושה, כיון שספק דרבנן לקולא [2].
פח. ספק צואת אדם – אם יש לפניו צואה ואין בה ריח רע, והוא מסופק האם זו צואת אדם (שאסורה) או שהיא של בעלי חיים (שמותרת) – יבדוק באותו המקום האם יותר מצוי שזו תהיה צואת אדם או צואת בעלי חיים, ולפי זה ידע אם יכול לעסוק שם בדבר שבקדושה או לא[3].
פט. בדיקת המנעלים מצואה – אם הולך במקום שמצוי שם לכלוך, ויש חשש שנדבק בנעלו צואה או דבר רקוב וכדו' – חייב לבדוק את נעליו קודם שעוסק בדבר שבקדושה[4].
צ. מצא צואה אחר תפילתו – אם קרא קריאת שמע והתפלל במקום שמוחזק שאין בו צואה, ואח"כ מצא במקום צואה – אין צריך לחזור ולהתפלל, אבל יקרא קריאת שמע פעם נוספת בלי ברכותיה[5].
צא. כנ"ל במקום שראוי להסתפק – אם קרא קריאת שמע והתפלל במקום שראוי להסתפק אם יש בו צואה, אך הוא לא בדק תחילה, ואח"כ מצא שם צואה – יחזור ויקרא קריאת שמע ויתפלל, וכל שכן אם ידע מראש שיש שם צואה צריך לחזור ולקרוא קריאת שמע ויתפלל, כיון שהוא פשע שלא בדק קודם את המקום[6].
צב. צער על עיסוק בקדושה במקום אסור – כל מי שיש בו יראת שמים צריך להצטער צער גדול על שעסק בדבר שבקדושה במקום אסור, כיון שיש בדבר זה עונש חמור גם לפי הפשט וגם לפי הסוד[7].
צג. מצא מי רגליים אחר תפילתו – אם קרא קריאת שמע והתפלל במקום שראוי להסתפק אם יש שם מי רגליים – אעפ"י שמצא שם אח"כ מי רגליים, אין צריך לחזור ולהתפלל[8].
צד. כנ"ל במקום שידע שיש מי רגליים – אם קרא קריאת שמע והתפלל במקום שידע שיש שם מי רגליים – יש אומרים שצריך לחזור ולהתפלל, ויש אומרים שאינו צריך, ולמעשה יקרא קריאת שמע ללא ברכותיה, וטוב שגם יתפלל תפילת נדבה עם תנאי[9].
צה. מקום מוחזק – בית הוא מקום שמוחזק שאין בו צואה, ופח אשפה הוא מקום שמוחזק שיש בו צואה או אשפה עם ריח רע[10].
צו. צואה ברחוב – אם הולך ברחוב, יזהר שלא יהרהר או ידבר בדברי תורה, אלא אם יודע שאין באותו מקום צואה – שאז יכול להרהר או לדבר[11].
[1]שו"ע סי' ע"ו סעי' ז' והחונים עליו. בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב.
[2] שו"ע סי' ע"ו סעי' ז'. בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב.
[3] בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב. כה"ח סי' ע"ו ס"ק ל"א.
[4] עפ"י שו"ע סי' ע"ו סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק י"ב.
[5] שו"ע סי' ע"ו סעי' ח' ולחונים עליו. בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב.
[6] שם.
[7] מגילה כ"ח ע"א. שער מאמרי רשב"י דף ס"ב ע"ג. בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב. כה"ח סי' ע"ו ס"ק מ'.
[8] שו"ע סי' ע"ו סעי' ח'. כה"ח שם ס"ק מ"ג. משנ"ב שם ס"ק ל"ג. שו"ע סי' קפ"ה סעי' ה'. כה"ח שם ס"ק ט"ו. משנ"ב שם ס"ק ח'. אחרונים.
[9] שם.
[10] שו"ע סי' ע"ו סעי' ז'.
[11] שו"ע סי' פ"ה סעי' ב'. מגילה כ"ח ע"א. בא"ח פרשת בא סעי' כ"ב.