עביט של מי רגליים

עט. מי רגליים שאינם בכלי – אם המי רגליים (בכל כמות שהיא) אינם נמצאים בתוך כלי המיוחד להם – אינם "עביט", ולכן יכול להטיל לתוך הכלי רביעית מים (כ -87 גרם) ולקרוא כנגדם, כיון שהאיסור הוא מדרבנן (כדלעיל). יש אומרים שאת רביעית המים ישפוך לתוך הכלי של המי רגליים בבת אחת ולא בהפסקות, ויש אומרים שאינו מעכב – וכן נוהגים. והוא הדין אם היה בכלי רביעית מים והטילו עליהם מי רגליים – מותר לקרוא כנגדם[1].

פ. ספק אם הטילו לתוכו רביעית – אם מסופק אם הטילו לתוכם רביעית מים – לא יקרא. ואם חושש שיעבור זמן קריאת שמע ותפילה – יקרא ויתפלל כיון דהוי ספק בדרבנן[2].

פא. כלי שאינו עביט וקרקע שספוגה במי רגליים – מותר לקרוא כנגד כלי שאינו "עביט" (דהיינו שהוא לא מיוחד למי רגליים), שהיו בו מי רגליים והתייבשו, והרטיבות שנשארה בכלי אין בה שיעור "טופח על מנת להטפיח" (דהיינו שאם נוגעת בהם יד – אינה יכולה להרטיב דבר אחר). וכן מותר לעסוק בדבר שבקדושה כנגד קרקע שספוגה במי רגליים, ואין בהם "טופח על מנת להטפיח"[3].

פב. כלי שהיטלו בו כמה פעמים מי רגליים – כלי שהוטלו לתוכו מספר פעמים מי רגליים בכל כמות שהיא – צריך שייתן בכלי רביעיות מים כנגד מספר הפעמים שהוטלו לתוכו מי רגליים[4].

פג. כלי של צואה – עביט של מי רגליים או סיר של צואה וכדו' שעשויים מחרס או מעץ, אפילו אם הם רחוצים יפה, ואין בהם ריח רע, ואפילו הפך אותם כך שפיהם כלפי הקרקע – דינם כצואה, ולא מועיל אם יטילו לתוכם רביעית מים, כיון שהם בולעים לתוכם את המי רגליים והצואה. אבל אם הם עשויים ממתכת, פלסטיק, זכוכית או מחרס מצופה עופרת, ורחוצים יפה מבפנים ומבחוץ, ואין בהם ריח רע – מותר לקרוא כנגדם אפילו אם אינם הפוכים על פיהם[5].

פד. כלי צואה מחרס – כלי חרס שמצופה מתכת או זכוכית רק מצד אחד – יש אומרים שדינו ככלי חרס שאסור לקרוא כנגדו, וטוב לחוש לדבריהם, ולכן יזהר לבדוק כשמתפלל מחוץ לביה"כ, כניסות לבתים וכדו' שאין שם צינור של ביוב וכדו'[6].

פה. כסא ילדים עם עביט – כסא ילדים שמשתמשים בו לישיבה ולאכילה, ויש מתחתיו עביט – אם הכסא עצמו נקי, והסירו את הכלי מתחתיו, ואין בו ריח רע – מותר לקרוא כנגדו. אך בכסא העשוי מעץ, יש חשש שטפטפו עליו מי הרגליים ונספגו בתוכו, ולכן אם אין בו ריח רע יכסנו ומותר לקרוא כנגדו. ויש מחמירים וסוברים שצריכים להוציא את הכסא מהחדר אפילו כשאינו עשוי מעץ[7].

[1] שו"ע סי' ע"ז סעי' א'. כה"ח שם ס"ק ג' בשם ר"י ורש"י. משנ"ב בשעה"צ שם ס"ק ה'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ט.

[2] כה"ח סי' ע"ז ס"ק א'.

[3] עפ"י שו"ע סי' פ"ב סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק ד'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ט.

[4] שו"ע סי' ע"ז סעי' ב'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ט.

[5] שו"ע סי' פ"ז סעי' א', ב' והחונים עליו. בא"ח פרשת בא סעי' כ'.

[6] עוד יוסף חי פרשת בא סעי' ד'. בית יוסף סי' פ"ז. כה"ח שם ס"ק ו'.

[7] שו"ע סי' פ"ג סעי' ה'. כה"ח שם ס"ק י"ג. משנ"ב שם ס"ק י"ג. ביאור הלכה שם ד"ה "בני אדם".

דילוג לתוכן