תפילה ותורה במקום צואה, לכלוך וריח רע
נג. דברים שבקדושה מול צואה – ישנו איסור דאורייתא לקרוא כל דבר שבקדושה כנגד צואת אדם אם היא נמצאת מול פניו[1].
נד. צואה בצדדים שונים – אם הצואה נמצאת מאחוריו או מצידו במרחק ארבע אמות, או שהיא לפניו אבל רחוקה כמלא עיניו כך שאינו יכול לראותה, ובכל מקרה אין לצואה ריח רע – יכול לקרוא אז דברים שבקדושה[2].
נה. גדר צדדים – צואה שנמצאת בצדדים שלפניו – הרי היא כלפניו, ואם נמצאת בצדדים שלאחריו – הרי הם כלאחריו. ואותם צדדים שיכול לראותם כשלא מזיז את ראשו אלא רק את עיניו – הרי הם כלפניו, ואם צריך להטות את ראשו ולראותם – הרי הם כצדדים שלאחריו[3].
נו. צואה מועטת – אם הייתה לפניו צואה מועטת – יכול לירוק עליה רוק עבה (שיכסה את הצואה) ויקרא כנגדה. ודבר זה מועיל רק באופן עראי אך לא באופן קבוע[4].
נז. צואה בחושך – אם הוא נמצא במקום חשוך או שהוא בלילה ויש צואה – ישער את המרחק דלעיל כשיעור ראיית אדם בינוני ביום[5].
נח. ריח רע – אם יש לצואה ריח רע – יתרחק ארבע אמות מקצה המקום שהריח מגיע לשם[6].
נט. אינו יכול להריח – אדם שאינו יכול להריח מחמת חולי או נזלת, יתרחק שיעור כמרחק של אדם בינוני שמריח. ואדם שחוש הריח שלו מפותח – יתרחק ד' אמות ממקום שנגמר הריח אצלו, אעפ"י שלאחרים לא מגיע הריח עד שם[7].
ס. צואה ברשות אחרת – אם הצואה נמצאת על מקום שהוא גבוה עשרה טפחים (דהיינו כ -80 ס"מ) ורחב ארבעה טפחים על ארבעה טפחים (דהיינו 32 ס"מ על 32 ס"מ) או שהייתה במקום גדול מזה או שהייתה הצואה בחדר אחר – הרי היא נמצאת ברשות בפני עצמה, ולכן אם אין לה ריח רע, אעפ"י שרואה אותה, יכול לקרוא כנגדה. ויש מחמירים ואוסרים אם רואה אותה, ויש לחוש לדבריהם. אבל אם הוא בלילה או שעוצם את עיניו ולא רואה אותה – אין לחוש ומותר לקרוא כנגדה. וגם לדעת המחמירים הוא רק כשרואה אותה דרך דלת פתוחה או חלון פתוח, אבל אם רואה אותה דרך חלון סגור וכדו' – אין לחוש[8].
[1] ברכות כ"ד, כ"ה. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד.
[2] שו"ע סי' ע"ט סעי' א'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד.
[3] בית יוסף סי' ע"ט. שו"ע שם סעי' א'. כה"ח שם ס"ק ט'. משנ"ב שם ס"ק ה'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד.
[4] שו"ע סי' ע"ו סעי' ו'.
[5] שו"ע סי' ע"ט סעי' א'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד.
[6] שו"ע סי' ע"ט סעי' א'. כה"ח שם ס"ק ט'. משנ"ב ס"ק ה'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד.
[7] שו"ע סי' ע"ט סעי' א'. בא"ח פרשת בא סעי' י"ד. אחרונים.
[8] שו"ע סי' ע"ט סעי' ב'. כה"ח שם ס"ק י"ב, י"ח. משנ"ב שם ס"ק י"ד. שו"ע סי' ע"ו סעי' א'. בא"ח פרשת בא סעי' ט"ו.