מאה ברכות ותשעים אמנים

יב. מאה ברכות – דוד המלך תיקן שאדם צריך לברך מאה ברכות בכל יום ולכן חייב אדם לברך מאה ברכות בכל יום. ובשבת ויו"ט שמברכים רק ז' ברכות בעמידה – ישתדל להשלים מאה ברכות באכילת מיני פירות ובברכת הריח[1].

יג. השלמה למאה ברכות – ביום שחסרות לו ברכות להשלמת המאה ברכות, יכול להשלים את מניין המאה ברכות ע"י שיכוון לברכות העולים לתורה ולברכות המפטיר, ויענה אחריהם אמן[2]. אך מכל מקום עדיף להרבות בברכות על פירות וריח טוב[3].

יד. בשעת הדחק יכול להשלים מאה ברכות ע"י שיאמר ג' פסוקים אלו: "ויברך דוד את ה' לעיני כל הקהל" וכו'. "לך ה' הגדולה והגבורה והתפארת" וכו'. "והעושר והכבוד מלפניך… ולחזק לכל"[4]. ואח"כ יאמר פסוק: "ברוך אתה ה' למדני חוקיך"[5], וטוב לומר פסוקים אלו שבע או עשר פעמים בכל יום גם אם לא צריך להשלים מאה ברכות כיון שיש בהם תועלת עפ"י הסוד[6].

טו. עניית אמן – חייב אדם לענות בכל יום תשעים אמנים. ואם הוא אנוס כגון שהוא חולה וכד', יכול לומר ארבעים וחמש פעמים פסוק: "ברוך ה' לעולם אמן ואמן"[7]. ומנהג יפה לומר בכל יום את הפסוק הנ"ל ארבעים וחמש פעם לאחר פרשת ברכת כהנים שבברכות השחר[8].

טז. טוב לומר לאחר הפסוק הנ"ל טו"ב פעמים את הפסוק[9]: "אור זרוע לצדיק ולישרי לב שמחה"[10].

יז. צריך להיזהר מאוד מאוד בעניינים הנ"ל ובמיוחד אם הוא מתפלל ביחיד. וזהו שאנחנו מתוודים ביום הכיפורים בווידוי הגדול של רבנו ניסים: "התפללנו ביחיד ובטלנו תשעים אמנים, ארבע קדושות, עשרה קדישים ומאה ברכות. והצדי"ק איבד כלי חמדתו"[11].

[1] שו"ע סי' ר"צ סעי' א' וסי' מ"ו סעי' ג'. בא"ח פרשת וישב סעי' י"ד.

[2] שו"ע סי' רפ"ד סעי' ג' וסי' ר"צ סעי' א'. כה"ח שם ס"ק ה'.

[3] עפ"י מנחות מ"ג ע"ב.

[4] דברי הימים א' כ"ט, י'-י"ב.

[5] תהלים קל"ט, י"ב.

[6] בא"ח פרשת וישב סעי' ט"ו.

[7] תהלים פ"ט, נ"ג.

[8] בא"ח פרשת וישב סעי' ט"ו.

[9] תהלים צ"ז, י"א.

[10] בא"ח פרשת וישב סעי' ט"ו.

[11] מחזור תפילה ליום הכיפורים.

דילוג לתוכן