הפלגה בערב שבת
הפלגה לפני שבת
ח. אסור לצאת להפלגה בספינה אל הים לדבר הרשות אפילו בספינה של גויים, פחות משלשה ימים קודם השבת. דהיינו, בימים ראשון שני ושלישי – מותר לצאת להפלגה כנ"ל, ומיום רביעי ואילך – אסור לצאת להפלגה זו. ומכל מקום, גם היוצא להפלגה בספינה של גויים לפני יום רביעי – טוב שיתנה עם בעל הספינה שלא ישוט בשבת, ואם בעל הספינה יפר את הבטחתו – אין בכך כלום.
המשך הפלגה
ט. אם הפליג ביום ג' – אפשר להמשיך בהפלגתו אפילו בימים ה' ו' ויום שבת, כי זה המשכיות, אע"פ שבינתיים היתה הפסקה באחד מהנמלים.
הפלגה לימאים
י. לימאים ניתן להקל לצאת להפלגה גם ביום חמישי או שישי, ובתנאי שיפליגו מעל עשרה טפחים ולא יבואו לידי איסור מלאכה בספינה.
הפלגה לדבר מצוה
יא. מותר לצאת להפלגה בספינה של גויים לדבר מצוה אפילו בערב שבת. אמנם, טוב שיתנה עם בעל הספינה שלא ישוט בשבת, ואם בעל הספינה יפר את הבטחתו – אין בכך כלום. והיינו דוקא כאשר הספינה מפליגה גם עבור גויים, אבל אם הספינה מפליגה עבור הישראל בלבד – אין להתיר אלא קודם לג' ימים שלפני שבת.
ספינה עם אנשי צוות יהודים
יב. ספינה שאנשי הצוות שלה יהודים והיא שטה גם בשבת – אסור לשוט בה אפילו מיום ראשון.
הפלגה במים מתוקים
יג. מותר לצאת להפלגה בספינה של גויים בנהרות שמימיהם מתוקים אפילו בערב שבת, בתנאי שהיהודי לא יצטרך לעשות מלאכה בשבת ושקרקע הנהר עמוקה לפחות עשרה טפחים (80 ס"מ). אבל אם היהודי יצטרך לעשות מלאכה או שקרקע הנהר אינה עמוקה עשרה טפחים – אסור ליכנס אליה בערב שבת.
הפלגה בשבת עצמה
יד. במקרים ובהם מותר לצאת להפלגה בספינה בערב שבת – מותר גם אם הספינה מפליגה ביום השבת עצמו, בתנאי שיכנס לספינה בערב שבת ויקנה בה שביתה ולא ירד ממנה עד שמפליגה.
יציאה מהספינה בשבת
טו. אם נסעה הספינה יותר מתחום שבת והגיעה בשבת לנמל – מותר לצאת מהספינה רק בתוך שטח הנמל, ואם אין נמל – יכול ללכת רק בתוך ד' אמות של מקום ירידתו ושם ישבות.