דינים כלליים בברכות השחר 

א. תחילת הדיבור בבוקר – כשיעור האדם משנתו, טוב שלא ידבר כלל, אלא תחילת דיבורו יהיה במצווה, לברך ליוצר נשמתו, דהיינו שיאמר: "מודה אני" וכו'[1].

ב. צריך לברכם בכל יום – כל י"ח ברכות השחר מברכת "הנותן לשכוי בינה" ועד סוף ברכות התורה, חייב אדם לסדרם ולברכם בכל יום גם אם לא נתחייב בהם, לפי שכולם הם רמזים נפלאים על אורות עליונים ואין לבטלם. ואפילו אם לא ישן בלילה או לא הסיר מצנפתו או בגדיו או סודרו או מנעליו וכיוצא בזה – צריך לברכם בכל יום, לפי שעל מנהגו של עולם נתקנו[2].

ג. ישן בלילה – אם ישן בלילה – יברך את כל ברכות השחר וברכות התורה מיד כשיקום ממיטתו אף על פי שלא עלה עמוד השחר (ועיין לקמן אות ס"ו – דיני הניעור בלילה).

ד. שינוי מקום – לכתחילה אין לשנות מקום כשאומר ברכות השחר, ולכן צריך להשתדל לברך את כל הברכות במקום שמברך "על נטילת ידיים"[3].

ה. ברכה מהכתב – טוב לברך את ברכות השחר מתוך הסידור, כדי שלא יתבלבל ויזכיר שם שמים לבטלה, וראוי לאב לחנך את בניו מקטנותם לכך, והרגל נעשה טבע לכל ימיו[4].

ו. ברכה אחרי התפילה – אם לא ברך ברכות השחר קודם התפילה, יברכם אחרי התפילה חוץ מברכת "המחזיר נשמות לפגרים מתים" שכבר נפטר בברכת "מחיה המתים", וחוץ מברכות התורה שכבר נפטר בברכת "אהבת עולם". ויזהר ללמוד תורה מיד אחר התפילה כדי שיצא ידי חובה בברכת "אהבת עולם" אליבא דכולי עלמא, ואם לא למד – יצא ידי חובה. אך ודאי שלכתחילה לא יניח הברכות עד לאחר התפילה, כיון שהוא מבלבל את סדר התיקון הנעשה על ידם[5].

ז. נזכר בתוך התפילה שלא ברך – אם נזכר בפסוקי דזימרה שלא בירך ברכות השחר – לא יאמר אותן אפילו לא בין המזמורים אלא אחר תפילת שמונה עשרה חוץ מברכת "אלוקי נשמה" שיכול לאומרה בין הפרקים כדי שלא יפסיד ברכה זו, ואם נזכר באמצע "יוצר" – יאמר ברכה זו בין הפרקים של ברכות קריאת שמע[6].

ח. לא ברך כל היום – אם לא ברך ברכות השחר יכול לברכם עד סוף היום, אך לא לאחר השקיעה[7].

ט. מסופק אם ברך – אם מסופק בברכה מברכות השחר אם אמרה או לא, כגון שהתנמנם בינתיים וכדו', יברכה בלי שם ומלכות, ויהרהר שם ומלכות בלבו[8].

י. אָבֵל אָבֵל מברך את ברכות השחר אחרי הקבורה מהטעם דלעיל (סעיף ב'), אע"פ שבתחילת היום כשמתו היה מוטל לפניו היה אונן ונפטר מברכות אלו[9].

[1] חסד לאלפים סי' מ"ו ס"ק ב', כה"ח סי' מ"ו ס"ק א'.

[2] שער הכוונות דרושי ברכת השחר נ"ח ע"א. שו"ע סי' מ"ו סעי' ח'. כה"ח שם ס"ק מ"ט, נ'. בא"ח פרשת וישב סעי' ה', ט'. עוד יוסף חי פרשת וישב סעי' ב', ד'. שו"ת רב פעלים ח"ב סי' ח' וסי' י"ב.

[3] כה"ח סי' מ"ו ס"ק ג"ן.

[4] כה"ח סי' מ"ו ס"ק כ"א וסי' מ"ז ס"ק כ"א.

[5] בא"ח פרשת וישב סעי' י"ב. שו"ע סי' מ"ז סעי' ז', ח'. משנ"ב וכה"ח שם.

[6] ראה בלוח הפסקות בסוף הספר.

[7] שו"ת רב פעלים ח"ב סי' ח'.

[8] רמב"ם הל' ברכות פ"א ה"ז. בא"ח פרשת וישב סעי' י"ב. כה"ח סי' מ"ו ס"ק ב"ן.

[9] עוד יוסף חי פרשת וישב סעי' י"א. ר"פ ח"א סי' נ"ד וח"ב סי' ח'. כה"ח סי' מ"ו ס"ק מ"ט.

דילוג לתוכן